perjantai 17. lokakuuta 2014

Parisuhdekaaos

(Rästiarvostelut, part one, härifrån tvättas... Lehdistölipulla näin ja all that jazz.)

Vaikka kuinka paljon olin kuullut eri tahoilta kehuja siitä, miten The Last 5 Years on mielettömän hyvä musikaali, marssin Åbo Svenska Teateriin vähän skeptisenä. Olkoonkin, että päärooleista, tai ainoista rooleista, löytyy maailman päheimmästä Jesus Christ Superstarista tutut Alexander Lycke ja Anna-Maria Hallgarn, ei puolentoista tunnin parisuhdevalitus silti yleensä vastaa mun käsitystä vuosisadan showsta.
Niinpä niin.
”Puolentoista tunnin parisuhdevalitus” osui meinaan ajatustasolla aika lailla oikeaan. Musikaalissa seurataan vain ja ainoastaan taiteilijapariskunnan suhdetta alusta loppuun asianomaisten kertomana. Selkeästä teemasta huolimatta perinteistä juonikaaviota ei kuitenkaan löydy, mikä ainakin mun kohdalla vaikeutti hahmoihin kiintymistä. Ja kun show kertoo kahdesta ihmisestä, niin ei siitä haittaa olisi, jos katsojalla heräisi jotain tunteita niitä tyyppejä kohtaan. Siiri kirjoitti omassa arvostelussaan teoksen lokalisoinnista, mistä oon pitkälti samaa mieltä. Jos on yhtä maantieteellinen tampio kuin allekirjoittanut, niin vaikeaa on ymmärtää mutkikas kaukosuhde kun ei ihan muista että missäs se Ohio nyt olikaan. Kun ei musikaalissa varsinaisesti ole mitään mikä sen Jenkkilään sitoisi, niin tänne siirrettynä se olisi jäänyt ehkä astetta vähemmän etäiseksi.

Toisaalta asetelma on mukavan simppeli. Pakko on kehua yksinkertaista mutta toimivaa lavastusta. Rujon kaunis proggis. Pukumies-orkesteri lavalla näytti myös oikein kivalta. Simppeliyyttä.. simppelyyttä… simp… joo, tuo lavastuksen lisäksi se perinteisen juonen puute. Eipä ainakaan kärryiltä pääse tippumaan. Jos sen sijaan on päätynyt katsomoon odottaen jotain suuren suurta, koskettavaa monimutkaista draamaa niin no, huonompi juttu. Markus Virran ohjauksesta mä en osaa oikein sanoa mitään, koska eihän tässä teoksessa oikeastaan mitään tapahdu. Oli miten oli, toimii.

Musiikillisesti TL5Y on aikamoista korvakarkkia. Tarttuvat biisit, kivat sovitukset, upeaääniset laulajat. Musikaali uppoaakin ehkä paremmin, jos sitä ajattelee enemmän konserttina kuin juonellisena teoksena. Oikein, oikein jees.
Vähän niin kuin ajattelin; ei ehkä ihan mun tyylinen show. Jos kuitenkin musikaali houkuttaa, mutta monituntiset, kaiken maailman epämääräisiä juonikiekuroita täynnä olevat draamakertomukset tuntuvat raskailta, niin tässä on oikein passeli valinta. Kyllä mä vaikka minkälaista parisuhdevalitusta kuuntelen, jos se näin hyvältä kuulostaa.

Kuvat: Pette Rissanen

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti